lördag 12 december 2009

jag vill TACKA ...


  • Lucia - ...Lucia kommer av latinets lux, genitiv lucis, som betyder ljus. På Sicilien är Lucia ett namn som betyder den ljusa, Lucia är femininum av Lucius, som härstammar från lux. Ordstammen för lux och lucis är i sin tur ett urindoeuropeiskt arvord.
  • Medeltiden för det finns uppgifter om firandet av julfastans ingång. På lucianatten slaktades julgrisen och det festades natten lång. Under den sista tiden som den julianska kalendern gällde i Sverige och Finland, fram till 1753, var lucianatten årets längsta natt. Då ansåg man att övernaturliga makter var ute och härjade och att det därför var bäst att hålla sig vaken. Årets längsta natt var detsamma som midvinter och fungerade som motsvarighet till midsommaren. Vid den mörkaste tiden på året i det förkristna Norden, besvärjades ljusets makter för att få ljuset att återvända. Det är från dessa föreställningar kopplade till ljus, mörker och årets gång, som den svenska ljushögtiden runt den 13 december ursprungligen härstammar. Traditionen med en ljusbringande kvinnogestalt kan ha sitt ursprung i en hednisk ljusgudinna.
  • Hans Lindström för han ritar så roliga bilder ... idag Luciafirandet...
  • Livet som gett mig så mycket och snart tänker jag skriva om voodu ... nästan som Lucia men utan sångerna om Staffan, Pepparkakegubbarna och lussebullar med saffran och russin...

2 kommentarer:

  1. hallå!.. två nattmänniskor som publicerar samtidigt .. finfint.. lussekram!

    SvaraRadera
  2. jaaaaa fjääääääät till dig ...

    SvaraRadera